Usein kysyttyä

Kuka voi kirjoittaa sanakirjaan?

Kuka tahansa voi kirjoittaa sanakirjaan, kun on ensin luonut tilin ja hyväksynyt käyttöehdot ja väittelykulttuurin säännöt. Näistä säännöistä on oma keskustelualueensa ja niitä tarkistetaan tarpeen mukaan kerran vuodessa.

Miksi kirjoituksissa on pituusrajoitukset?

Sanakirjaan ladatut puheenvuorot on tarkoitettu käytettäväksi aloituspuheenvuoroina väittelypaneeleissa. Sen vuoksi pituusrajoitukset ovat välttämättömät. Samat rajoitukset koskevat kaikkien osallistujien puheenvuoroja. Sanottavan tiivistäminen edesauttaa keskustelun etenemistä. Eikä voida vaatia muita osanottajia lukemaan pitkiä vuodatuksia. Kun kaikilla osallistujilla on sama pituusrajoitus, keskustelu pysyy myös helpommin asiallisena.

Sen sijaan omille sivuille (platformeihin, teemasanakirjoihin ja henkilökohtaisiin väittelysanakirjoihin) voi kirjoittaa vapaamuotoisesti ilman pituusrajoituksia. Näitä kirjoituksia muut eivät voi jakaa omille sivuilleen tai sanakirjaan. Kirjoittaja voi itse lisätä sen sanakirjaan (pituusrajoitukset muistaen) jolloin se on muiden käytettävissä.

Jos kuka tahansa voi kopioida julkaisuni, miten minulla säilyy tekijänoikeus?

Kun luot tilin sanakirjaan, hyväksyt käyttöehdot. Käyttöehtojen mukaan sanakirjaan ladattuja mielipiteitä saa vapaasti käyttää tässä projektissa. Tekijänoikeus kuitenkin säilyy sinulla

Jos siis kirjoitustasi, puhettasi tai videotasi halutaan käyttää muualla netissä tai jossain muussa mediassa (esim. TV-ohjelmassa, painetussa antologiassa jne.), on siitä maksettava haluamasi suuruinen julkaisukorvaus. Kiinnostuneet voivat ottaa sinuun yhteyttä, mikäli olet laittanut yhteystiedot profiiliisi.

Miksi sivuilla on mainoksia?

Aloitteentekijöiden mielestä olisi tyhmää kieltäytyä mainosten tarjoamasta tulonmuodostuksesta. Ihmiset, jotka haluavat tukea projektia, voivat tukea sitä tekemällä näiden sivujen kautta ostoksia, joita he muutenkin tekisivät – sen sijaan että lähettäisivät rahaa (sekään ei ole kiellettyä).

Mainokset tarjoavat myös käyttäjille mahdollisuuden tienata itse eettisellä ajattelutyöllään. Tämä ominaisuus tulee sanakirjaan aloitusvaiheen jälkeen. Se vaatii lisää teknistä kehitystyötä. Arviomme sen valmistuvan noin puolen vuoden sisällä.

Käynnistysvaiheessa mainostulot menevät projektin kuluihin.

Milloin ja miten käyttäjät voivat tienata?

Noin puolen vuoden sisällä käyttäjät saavat itselleen valtaosan omien sivujensa (platformit, teemasanakirjat ja henkilökohtaiset väittelysanakirjat) tuottamista mainostuloista.

Samaten sanakirjaan tulee ominaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat jakaa toisilleen pieniä (tai vaikka suurempia) tunnustuspalkkioita, erityisesti sivistyneestä väittelykulttuurista. Tämä toteutetaan erityisellä tykkäysnapilla. Kun klikkaat tällaista tykkää-nappia (joka voi olla ruusu, lyhty, tms.) maksat haluamasi summan kyseisen puheenvuoron tekijälle.

Suunnitteilla on myös VSK-tili jonne voi joko ostaa tai muulla tavoin kerätä pisteitä, joita sitten voi käyttää sanakirjassa paitsi ostoksiin, niin tällaisten tunnustuspalkintojen antamiseen.

Tämän lisäksi käyttäjät voivat vapaasti harrastaa liiketoimintaa omilla sivuillaan – he voivat esim. julkaista antologioita sivujensa kirjoituksista, paneeleista tai paneelikeskusteluista (ks. tekijänoikeudet), järjestää elävän elämän tapahtumia, mainostaa liikeyrityksiään tai free lance toimintaansa sivuillaan jne.

Mihin voin valittaa, jos minut poistetaan jostain keskustelusta?

Lähtökohtaisesti omien sivujen ylläpitäjä tai paneelikeskustelun vetäjä vastaa omista keskusteluistaan. Tämä merkitsee, että heillä on oikeus poistaa häiriköivä kirjoittaja johtamistaan keskusteluista.

Käynnistysvaiheessa aloitteentekijäryhmä eli ylläpito tekee päätökset riitatapauksesta ja valvoo sanakirjan arkistoa. Mihinkään pitkiin selvityksiin ei ole mahdollisuutta ainakaan käynnistysvaiheessa, mutta internet on vapaa. Jos joku tuntee tulleensa väärin kohdelluksi, hän voi ajaa asiaansa sosiaalisessa mediassa tai omassa blogissaan.

Tulevaisuudessa on tarkoitus muodostaa väittelykulttuuria valvovat raadit projektin yhteyteen. Niihin valitaan edustajia mahdollisimman monesta poliittisesta suuntauksesta, akateemisesta maailmasta sekä väittelysanakirjassa ansioituneista keskustelijoista ja moderaattoreista. Tämä kuitenkin on mahdollista vasta kun sanakirjalle on muodostunut organisaatiorakenne.

Miten VSK-blogi eroaa tavallisesta blogista?

Kun perustat henkilökohtaisen väittelysanakirjan, olet osa VSK-yhteisöä. Tämä merkitsee, että

- sivustosi on jaoteltu sanakirjan pääteemojen mukaisesti. Ajan myötä siitä muodostuu näin oma polkusi ihmiskunnan tiellä, oma opintokurssisi ihmissuvun historian ja ihmiskunnan kohtalonkysymysten hahmottamisessa.

- voit ladata sinne muiden kirjoituksia, puheita ja paneeleita sanakirjasta ja käynnistää niistä keskustelua – kaikkea ei siis tarvitse kirjoittaa itse.

- olemalla aktiivinen sanakirjassa, saat omat sivustosi hyvin näkyviin: jokainen sanakirjaan lataamasi kirjoitus tai puhe, jokainen kommentti ja reagointi sisältää linkin profiilisivuillesi ja näin ollen myös sanakirjaasi.

- hyvin toimitettu sanakirja saa paljon lukijoita ja projektin seuraavassa vaiheessa myös mainostuloja.

Miten VSK-blogi eroaa Facebookin tilapäivityksistä?

Sanakirja on julkinen, mutta VSK:hon voit kirjautua myös nimimerkillä. Suurin ero Facebookiin on sanakirjan jaottelu teemoihin ja hakutoiminto, jonka ansiosta sinne keräämäsi aineisto ei huku uutisvirtaan.

Voit toki käyttää off topic -välilehteä samaan tapaan kuin Facebookin seinää minkä tahansa harrastuksen tai henkilökohtaisten tuumailujen julkaisemiseen.

Kaveri- ja seuraajaominaisuus tulee VSK:hon koodauksen toisessa vaiheessa.

Ks. myös ”Mitä tulee Facebookin jälkeen” aloitteentekijöiden blogissa.

Miksi tarvitaan uutta nettisanakirjaa, eikö Wikipedia riitä?

Kun on kyse suuria intohimoja herättävistä maailmankatsomuksellisista teemoista, ei niissä ole puolueetonta asiantuntijaa, eikä niistä muutenkaan ole mahdollista kirjoittaa yhtä aikaa puolueettomasti ja luotettavasti. Tässä sanakirjassa puolueettomuuden takaa se, että erilaiset näkemykset julkaistaan rinta rinnan.

Lisäksi VSK ei ole pelkkä sanakirja. Se on myös sosiaalisen verkostoitumisen väline ja kansalaisopisto/yliopisto, jossa opintojen päämuoto on väittely. Ks. myös ”Mitä tulee Wikipedian jälkeen” (aloitteentekijöiden blogi).

VSK on kaikille laillisille mielipiteille avoin – mitä tämä tarkoittaa?

Seuraavassa on ote käyttöehdoista, joihin rekisteröityneet käyttäjät sitoutuvat.

Laiton sisältö

Palvelussa noudatetaan Suomen lakia. Laitonta sisältöä – esim. kiihotusta kansanryhmää kohtaan, laittomia uhkauksia, terrorististen tai rikollisten tekojen suunnittelua ei sallita.

Muu kielletty sisältö

Palvelussa noudatetaan etupäässä YK:n linjauksia ja Suomen journalistiliiton määrittelemiä journalistin ohjeita.

Rasismin, fasismin tai terrorismin puolustaminen ei ole sallittua. Sellaiset puheenvuorot poistetaan vaikka niiden tarkka juridinen arvio olisi tekemättä.

Palvelu ei salli henkilöön menevää parjausta, perättömien huhujen levittämistä, vihapuhetta ja valeuutisten julkaisemista. Palveluun kehitetään vaihe vaiheelta valvontamekanismeja ja keskustelualueita kaiken tällaisen sisällön kaitsemiseksi. Näistä kerrotaan projektin kehittämistä koskevissa artikkeleissa.

Rehellisen keskustelukulttuurin säännöt

on suuntaa-antava ohje. Siitä on sivustolla oma keskustelualueensa, ja tätä ohjetta myös keskustelun ja kokemusten perusteella jatkuvasti kehitetään. Sitoutumalla opettelemaan rehellistä keskustelukulttuuria käyttäjä lähtökohtaisesti myöntää, ettei siihen välttämättä aina pysty. Tulevaisuudessa käyttäjiä myös palkitaan rehellisestä keskustelukulttuurista. Se on tämän palvelun erikoisuus ja tapa vastustaa kaikenlaista somedemagogiaa.